Dzisiaj jest: 5.2.2023, imieniny: Agaty, Filipa, Justyniana

Grill do ogrodu - który wybrać?

Dodano: 2 miesiące temu Czytane: 64
Ilość głosów: 3

Grillowanie to jedna z ulubionych czynności miłośników spędzania wolnego czasu we własnym ogrodzie. Na rynku dostępne są różnorodne grille ogrodowe.

Grill do ogrodu - który wybrać?

Który z nich wybrać, aby cieszyć się wyśmienitym smakiem potraw? Cenne wskazówki znajdziesz w poniższym artykule.

Na co zwrócić uwagę przed zakupem grilla?

Posiadanie własnego grilla ma wiele zalet - dzięki temu każde przyjęcie we własnym ogrodzie lub rodzinne, letnie popołudnie nabiera smaku i to w dosłownym znaczeniu. Wybierajac grill, nietrudno zauważyć, jak szeroki wybór oferują różnorodni producenci. W pierwszej kolejności warto jednak wziąć pod uwagę własne potrzeby oraz kilka czynników, które będą odpowiadały za jakość grilla. Przede wszystkim, miej na uwadze rodzaj materiałów, z jakich został on wykonany.

Niektóre grille może i kuszą niską ceną, jednak lepiej czasami zapłacić nieco więcej i wybrać solidniejszy model, który posłuży znacznie dłużej, niż jeden sezon. Najlepszym wyborem będą grille żeliwne lub stalowe, pokryte porcelaną, a także posiadające lekkie, aluminiowe uchwyty. Cała konstrukcja, aby była bezpieczna, musi być też stabilna - niezależnie od tego, czy grill będzie osadzony na stałe w jednym miejscu, czy zdecydujesz się na wariant mobilny, z pewnością nie może być on chwiejny.

Dodatkowym atutem będzie też możliwość regulacji grilla, co umożliwi dopasowanie wysokości do potrzeb różnych osób, które będą go obsługiwać. Kupując grilla dobrze jest też sprawdzić, czy jego elementy nadają się do czyszczenia w zmywarce. Każdy, kto choć raz grillował, doskonale wie, jak trudny w czyszczeniu bywa grill - będzie to zatem dużym ułatwieniem, dzięki czemu przed kolejnym jego użyciem nie trzeba będzie godzinami szorować poszczególnych elementów konstrukcji. 

Grill węglowy, gazowy czy elektryczny - który wybrać?

Popularne grille węglowe zaliczają się do najbardziej rozpoznawalnych, które często goszczą zarówno na działkach, jak i w przydomowych ogrodach. Tego rodzaju grill ogrodowy wyróżnia się niską ceną, zaś do jego działania wystarczy węgiel i ewentualna rozpałka. Ich wadą jest jednak charakterystyczny gryzący dym oraz trudność utrzymania stałej temperatury, przez co przygotowanie niektórych potraw na ruszcie może trwać dość długo. Jeżeli jednak jesteś zwolennikiem tradycyjnych rozwiązań, postaw na model wyposażony w obudowę w kształcie kopuły, popielnik i solidną pokrywę. Chociaż może wydawać się, że w tym przypadku nie warto przepłacać, znacznie lepiej wybrać grill wykonany z jakościowych materiałów - będziesz mieć wtedy pewność, że posłuży ci on przed dłuższy czas. Świetnym rozwiązaniem są też nieco droższe grille z wędzarnią, w których dodatkowo można przygotować domowe wyroby wędzarnicze.

Grill elektryczny to urządzenie w kompaktowym rozmiarze, które jest nieskomplikowane w obsłudze i doskonale nadaje się również dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z grillowaniem. Tego rodzaju grille dzielą się na jedno- i dwustrefowe: pierwsza opcja wymaga samodzielnego obracania przyrządzanych na ruszcie potraw, zaś druga pozwala na grillowanie z obu stron, co jest wyjątkowo praktyczne. Dzięki zróżnicowanym rozmiarom grill elektryczny można zakupić zgodnie z osobistymi potrzebami. Podstawową zaletą tego sprzętu jest fakt, że przez brak węglowego dymu można używać go nie tylko na świeżym powietrzu, ale i w zamkniętych pomieszczeniach. 

Nowoczesne grille gazowe, podobnie jak elektryczne, mogą być używane w ogrodzie, na balkonie, czy na tarasie. Chociaż tego rodzaju urządzenia wyróżniają się raczej wyższą ceną niż poprzednicy, to smak przygotowanych na nim potraw jest ponoć nieporównywalnie lepszy. W zależności od potrzeb można zdecydować się na model zasilany z butli gazowej, co w przypadku użytkowania grilla na użytek domowy jest w zupełności wystarczające bądź zasilany gazem ziemnym. Obsługa grilla gazowego jest bardzo prosta, urządzenie ponadto szybko się nagrzewa i utrzymuje stałą temperaturę, gwarantując tym samym równomierne przygotowanie potraw. 

Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Z jakiego materiału najczesciej buduje się domy?
Odpowiedź na powyższe pytanie: