Dzisiaj jest: 26.4.2024, imieniny: Marii, Marzeny, Ryszarda

Płytki ceramiczne w kuchni - zalety takiego rozwiązania

Dodano: 5 lat temu Czytane: 3983 Autor:
Ilość głosów: 31

Kuchnia to miejsce, w którym łatwo o zabrudzenia, dlatego powierzchnie ścian i podłóg kuchennych powinny być wykończone w sposób pozwalający na ich szybkie czyszczenie i zachowanie w czystości.

Płytki ceramiczne w kuchni - zalety takiego rozwiązania
Idealnie nadają się do tego płytki ceramiczne - dostępne w wielu wzorach i kolorach, dają nieskończone możliwości aranżacyjne i doskonale spełniają wymagania, stawiane kuchennym materiałom wykończeniowym.
 
  1. Rodzaje płytek ceramicznych
  2. Płytki ceramiczne w kuchni - dlaczego warto?
 
Inwestując w płytki ceramiczne do kuchni należy zwrócić uwagę na ich parametry - nasiąkliwość, twardość i ścieralność. Te gładkie, pozbawione wgłębień i nieporowate, będą najlepsze - łatwo się je zmywa, a kurz i brud nie pozostają w trudno dostępnych miejscach na poszczególnych płytkach.
 
Rodzaje płytek ceramicznych
 
W sklepach można spotkać trzy główne rodzaje płytek ceramicznych - glazurę, terakotę i gres. Każdy z nich, ze względu na właściwości, stosuje się na innych powierzchniach.
 
Kuchenne ściany są mniej eksploatowane niż podłoga, dlatego można je wyłożyć płytkami, które nie są tak wytrzymałe na uszkodzenia i uderzenia, jak płytki podłogowe. Na ścianach pojawia się więc glazura, czyli płytki wypalane w stosunkowo niskiej temperaturze, pokryte dodatkową warstwą szkliwa. Glazura pięknie się błyszczy, można ją łatwo zmywać i pielęgnować. Znacznie większą odpornością na uszkodzenia mechaniczne i obciążenia charakteryzuje się terakota. Ten rodzaj płytek wypalany jest w wyższej temperaturze niż glazura, czemu zawdzięcza swoje właściwości wytrzymałościowe.
 
Uniwersalną opcję stanowi gres - można go stosować zarówno na ścianach, jak i podłodze. Wytrzymuje duże obciążenia i częste zmiany temperatur - a tych nie brakuje w kuchni. Gres jest wytrzymały i twardy, odporny na zmywanie i blaknięcie, dlatego można go myć tak często, jak jest to konieczne, nie wkładając przy tym zbyt dużego wysiłku w sprzątanie.
 
Płytki ceramiczne w kuchni - dlaczego warto?
 
Wymienione rodzaje płytek ceramicznych można stosować w kuchni bez żadnych ograniczeń. Dzięki swoim właściwościom sprawiają, że utrzymanie czystości w kuchni jest niezwykle proste i nie zajmuje dużo czasu. Większość płytek wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką, od czasu do czasu używając dodatkowo środka czyszczącego - to wystarczy, aby zachować ich dobry wygląd i funkcjonalność na wiele lat.
 
Utrzymanie kuchni w czystości to nie jedyna zaleta. Płytki ceramiczne są też materiałem odpornym na zniszczenia. Wybierając gres czy terakotę, można mieć pewność, że podłoga nie ulegnie uszkodzeniu na skutek przypadkowego upuszczenia ciężkiego garnka, rondla lub innej rzeczy o dużej wadze. Warto jednak zwrócić uwagę na klasę ścieralności - kuchnia jest pomieszczeniem, w którym często przebywają wszyscy domownicy, dlatego wybrane płytki powinny być odpornie nie tylko na uszkodzenia, ale również ścieranie.
 
Nie bez znaczenia jest możliwość aranżowania wykończenia kuchni według własnych preferencji dekoratorskich. Nowoczesne płytki ceramiczne to już nie tylko ich podstawowa, jednokolorowa wersja w często spotykanym rozmiarze 30x30, ale cała gama płytek ozdobnych i dekoracyjnych w różnych rozmiarach i kształtach. Kwadratowe, prostokątne, romboidalne, heksagonalne, a nawet te w kształcie tarczy dostępne są w RawDecor.pl - sklep z płytkami oferuje asortyment bardzo wysokiej jakości, który idealnie nadaje się do kuchni w każdym stylu. Wybierać można również rodzaj wykończenia - matowy lub błyszczący, samodzielnie tworząc niebanalne i oryginalne połączenia, rodem z katalogów wnętrzarskich.
Źródło: Reklama
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Jak nazywa się ten portal
Odpowiedź na powyższe pytanie: