Dzisiaj jest: 7.4.2020, imieniny: Donata, Herminy, Rufina

Na co zwrócić uwagę przed zakupem grilla ogrodowego?

Dodano: miesiąc temu Czytane: 311 Autor:
Ilość głosów: 4

Grill stał się nieodłączną częścią naszego stylu życia. Latem, wiosną i jesienią Polacy a także Polki grillują na potęgę na działkach, w ogródkach, nad jeziorami lub na łąkach.

Na co zwrócić uwagę przed zakupem grilla ogrodowego?
Jedzenie przygotowywane w ten sposób – o ile trzymamy się prawidłowych zasad postępowania podczas jego przygotowywania – jest zdrowe. Możemy piec praktycznie wszystko, począwszy od mięs oraz ryb, a skończywszy na różnego rodzaju warzywach, czy owocach. Sezon się zbliża wielkimi krokami i zapewne wielu z nas zastanawia się na jaki grill postawić, co wybrać, by letnie wieczory upłynęły nam w miłej atmosferze, ze smacznym kąskiem mięsa lub pieczoną papryką w ustach. Przed ostatecznym wyborem urządzenia warto się zastanowić, gdzie zamierzamy go używać i czy, np. łatwo go będzie nam przewieźć samochodem. Pod uwagę należy także wziąć jego cenę oraz rozmiary. No i trwałość, bo szkoda wydawać ciężko zarobione pieniądze na coś, co nie przetrwa przynajmniej dwóch sezonów. Decyzję dobrze podjąć w gronie najbliższej rodziny, tak by każdy był z niej zadowolony. Potem pozostaje już tylko oddać się grillowaniu.
  1. Jakie są rodzaje grillów?
  2. Co warto sprawdzić przed zakupem grilla?
  3. Dodatkowe wyposażenie w grillach
  4. Czyszczenie i konserwacja grilla
  5. Jakie są rodzaje grillów?

Jeśli chodzi o rodzaje grillów możliwości jest kilka – jeśli mamy gdzie, możemy oczywiście wystawić porządny grill murowany. Solidny i dobrze zbudowany na pewno spełni nasze oczekiwania i będzie nam towarzyszył przez wiele lat. Inną opcją, bardzo popularną, są metalowe grille przenośne. Niedrogie urządzenia, łatwe w obsłudze, które po sezonie można schować w garażu lub w piwnicy. Inne pomysły to grill gazowy, bezpieczniejszy w użytkowaniu niż węglowy oraz grill elektryczny. Te dwa ostatnie charakteryzują się tym, że żywność pieczona na nich jest zdrowsza, gdyż nie wnikają w nią opary z płonącego węgla. Powinniśmy to brać pod uwagę, gdyż zdrowie mamy jedno i szkoda by było je częściowo stracić przez jedzenie pokarmów z nieodpowiedniego grilla. Ostateczny wybór urządzenia leży w naszych rękach – dokonajmy go, biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw. Możemy zdecydować się na grill wielorusztowy, który umożliwi nam przygotowanie przyjęcia dla kilkunastu osób. Jeśli przewidujemy bardziej kameralne spotkania dobrym rozwiązaniem będzie grill okrągły lub tzw. trójnóg. Ten ostatni bardzo łatwo przewieźć, np. autem. Biorąc pod uwagę warunki atmosferyczne, panujące w Polsce dobrą opcją może być także grill z pokrywą, dzięki któremu wiatr czy mały przelotny deszcz, nie będą przeszkodą w dalszym grillowaniu.

Co warto sprawdzić przed zakupem grilla?

Grill ogrodowy, który ostatecznie wybierzemy, musi być dostosowany do naszych konkretnych potrzeb i oczekiwań. W przypadku urządzeń elektrycznych należy wybrać taki, którego moc zagwarantuje nam odpowiedni czas pieczenia. Konstrukcja grilla jest ważniejsza od jego wyglądu – solidny ruszt, odpowiednio wykonane palniki, np. w urządzeniu gazowym, dadzą nam gwarancję udanej przygody z pieczeniem. Dobrze jest sprawdzić, gdzie ostatecznie będzie skapywał tłuszcz. Urządzenie powinno być także bardzo stabilne, tak żeby nikomu nie stała się krzywda podczas jego użytkowania. Dodatkowo grille węglowe powinny mieć przyzwoitą pokrywę nad paleniskiem i rusztem. Przyda się także możliwość usuwania popiołu bez konieczności wykonywania dziwnych czynności. Także dokładanie węgla powinno być tak zorganizowane, by czynić to bez potrzeby podnoszenia rusztu. Zdecydowanie odradzamy zakup grilla za trzydzieści złotych. No chyba, że ma być to jednorazowe grillowanie.

Dodatkowe wyposażenie w grillach

Kupując urządzenie do grillowania na świeżym powietrzu warto się zaopatrzyć w różnego rodzaju dodatkowe wyposażenie, takie jak: widelce, szczypce, zestawy do rozpalania grilla, szpikulce do szaszłyków, rękawice ochronne, fartuchy, itp. Oczywiście należy przede wszystkim pamiętać o węglu, podpałce, czy też źródle prądu. Dobrym rozwiązaniem są zestawy do grillowania w eleganckich walizeczkach, które zapewnią nam różne rozwiązania techniczne, pozwalające na bezpieczne smażenie i pieczenie w plenerze. Nie od rzeczy będzie też termometr do mięsa – lepsze egzemplarze urządzeń mają je na wyposażeniu. Da to nam pewność, że grillowanie przebiega w odpowiedniej temperaturze i uchroni nas przed przypaleniem potraw. Taka sytuacja może zrujnować każde przyjęcie, zwłaszcza gdy goście czekają na jedzenie przez czterdzieści minut.

Czyszczenie i konserwacja grilla

Po skończonej uczcie trzeba urządzenie koniecznie wyczyścić. Brudny, zatłuszczony grill nie jest tym, co chcemy oglądać w przyszły weekend. W większości sklepów, czy to stacjonarnych, czy też internetowych, rozprowadzających grille, bez kłopotu nabędziemy środki czyszczące, dzięki którym nasz grill szybko odzyska blask. Kolejne grillowanie na ładnie wyczyszczonym ruszcie na pewno sprawi nam i naszym znajomym przyjemność. Czyszczenie lepiej wykonywać na bieżąco i nie odkładać go na później, gdyż stare zabrudzenia o wiele trudniej usunąć.
Źródło: Reklama
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Z jakiego materiału najczesciej buduje się domy?
Odpowiedź na powyższe pytanie: